RADOVI U OŽUJKU











VELIKI POZDRAV DRAGE VRTLARICE...da,ožujak je već itekako u zamahu,a ja još ne napisah poslove koje treba napraviti u ovom divnom mjesecu.No...malo sam skitala okolo,malo sam se intenzivnije posvetila obitelji i inim poslovima jer šapnut ću vam,uskoro se selim na svoju novu adresu pa sam opravdano manje na kompjuteru,a više u stanu...perem,čistim,sređujem i uređujem...i nadasve uživam...
No...ne zapostavljam vrt,a kako je danas izuzetno burno vrijeme,malo sam se odlučila vezati za kompjuter.
Dakle,reći ću vam da sam iznenađena meteorološkim promjenama u ožujku jer znam da sam svake godine lončanice koje su bile u podrumu itekako već iznjela van u ovo vrijeme,no ove godine...još se nisam to usudila napraviti...Ali ovaj tjedan svakako se spremam,dakle iznjeti lončanice na sunčano (nadam se da će biti)...
Većina lončanica početkom ožujka izlazi iz faze mirovanja u kojoj su bile tijekom jeseni i zime te je sada pravo vrijeme za rezidbu,kojom ih potičemo na razvoj novih pupova.Treba im razrahliti zemlju novom i pognojiti.Kada bi imali pravi stajski gnoj to bi bilo još bolje za vaše biljčice,no ukoliko nemate,mogu se gnojiva kupiti u specijaliziranim trgovinama.
Pognojiti treba i vrt i dobro preorati,kao što vidite na slici,ja imam osobnog pomoćnika,a i odličnu oračicu,no...može se to i na ruke vilama pa uprite,ne treba mehanizacija.
Ukoliko imate čemprese(tuje) ili neka druga ukrasna stabla,sad je dobro vrijeme da ih pognojite,a nakon toga dobro zalijete.Pohvalit ću se,prošli smo vikend imali radnu akciju,taman prije kiše i sada su čempresi nahranjeni i napojeni.Također pognojite voćkice,podrežite ih kako to već za svaku posebno priliči,npr. breskve se orezuju prije cvatnje pa je možda sada već prekasno,no svakako nije kasno za sadnju bobičastog voća kao što su ogrozd i ribiz te kupina i malina.Posadite i voćku po želji,iskopajte duboku rupu,oko 50 cm,nagnojite,zagrnite zemljom i dobro zalijte.Također se sada sade i trsevi grožđa.
Sade se i ruže,naime kad kupite sadnicu ruža,nemojte joj zaboraviti maknuti zaštitni najlon,zvuči smiješno,ali znam da se dešava,namočite ružu 20-tak minuta u vodu,u međuvremenu iskopajte rupu tako da vam sadnica ruže diktira dubinu,nagnojite još malo stavite zemlje i nakon toga posadite ružu,šapnite joj da je volite i ona će vam to vratiti...naravno,treba zaliti na kraju.
Nemojte zaboraviti na jagode,i njih treba malo okopati i oplijeviti korov...ubrzo će vam se odužiti svojim slatkim plodovima.
Možete posaditi ranu salatu i mrkvu...već u svibnju ćete imati svoje plodove.Još nije kasno ni za sadnju rajčica u kontejnere,moji su nikli i rastu...sada su još mali,nekih 2-3 cm,ali napreduju.
Ne znam da li se i vama dešava da kad krenete u vrtni centar pa kad vidite svakakve ljepote da jednostavno više ne znate ni što kupiti ni koliko kupiti nego grabite i grabite...ili barem poželite grabiti pa od neodlučnosti ne kupite ništa...i na kraju ste nezadovoljni...hm,i jednu i drugu fazu imala sam,naravno,no sad sam malko pametnija pa da i vas podučim...kako smo ovih dana malo ipak više na zraku i razmišljamo o vrtu i sadnicama,bilo cvijeća bilo povrća i voća,trebalo bi napraviti plan...dakle,pogledajte i promotrite prostor koji želite urediti,nije bitno radi li se o balkonu ili vrtiću ili većem vrtu,treba svakako napraviti plan sadnje kako bi u vrtnom centru točno znali koliko vam čega treba...bit će lakše i vama samima i vašem društvu jer u suprotnom,znamo se izluditi...
U ponudi ima svega,aromatičnog bilja,lavande i ružmarina (ne moram reći da sam to naravno nabavila),sadnica lovora,sadnica limuna i mandarina,dvogodišnjih i četverogodišnjih,sadnica kivija,voćaka svih vrsta (savjet;pripazite koje su voćke za vaše podneblje da se ne bi kasnije razočarali),jaglaca u svim bojama,tratinčica i inih divotica.
Nadam se da sam i ovaj put pomogla barem malo...i dala vam gušta.
S ljubavlju,vaša vrtlarica!





10 kreativnih komentara, tko je slijedeći?:

Tanema kaže...

vrijednica moja! pusa!

Tanema kaže...

eh, da, novi izgled bloga ti je neodoljiv! baš je u skladu s nazivom!

eda kaže...

Pozdrav dragoj vrtlarici:)) Ma ima među ovim savjetima za svakoga ponešto...

Lilly... kaže...

Uh, puno je radova, a sunce nikako da zasja onako kako bi u ovo doba već trebalo! Čini mi se da će ove godine sve pomalo kasniti, a tako sam se zaželjela mladog lukaaaaaaa! :)) Pozdrav, vrtlarice! :))

Tatjana kaže...

Majko mila,pa kad se to stigne sve napraviti.Zato se krajnji rezultat poslije nema s čim usporediti.Je li taaaaako?

mmirandam kaže...

Svašta se tu da naučiti :) Svaka čast !!!!

Anonimno kaže...

Baš si bila vrijedna vrtlarica, bravo!
Uživaj u sadnji i ja ću još malo:)
Blog je presladak moram priznati.
Pusa i lijep početak proljeća ti želim.

Sandra Z kaže...

Koliko korisnih informacija! Najljepši mi je dio: "i šapnite joj da je volite". Istina, ima nešto u tome.
Uživaj draga moja i dalje u vrtlarenju i pripremama za selidbu. Evo, u mislima ti pomažem :))
Pusa

Karmen kaže...

Ah, kako ti zavidim. Ja nikako da počnem s akcijama u vrtu. Vikendom kiša i zima a radnim danom ne stignem jer radim do pola pet i dok dođem kući i ručam već je mrak i opet hladno.
Lončanice iznosiš u ožujku... ja tek za prvi maj.
Zato uživaj u radovima i suncu. Lijep pozdrav.

Anonimno kaže...

Slucajno sam naisla na tvoj prelepi blog, i ja sam sapnula mojim ruzama pa uskoro cu post o njima :)
Imajte lep dan!

Objavi komentar