ISAP ILITI INTERNACIONALNI SAJAM PRŠUTA






TINJAN 23.-24.10. 2010.

O da,upala ja na sajam pršuta u Tinjanu...iako sama i nisam baš preveliki fan pršuta,više sam ljubitelj špeka iliti pancete,nisam mogla odoljeti svojoj znatiželji,ma šta se to u Tinjanu dešava...u pitoresknom mjestu gdje je sve podređeno nauci pravljenja pravog pršuta,a svinja je "sveta životinja" ovog vikenda je prodefiliralo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji su eto uživali u delicijama za okusne pupoljke...naravno da su se uz pršute,nudila i autohtona vina i razni slatki zabranjeni užici osobito za ranjiviji spol jer je dovoljno bilo samo slatke delicije pogledati pa da već koji kilogram skoči...koliko je sve to slasno izgledalo.
Sudjelovalo je čak 29 izlagača iz lijepe naše,ali i iz europskih zemalja i svi su se borili za titulu šampiona.Da,doista postoje titule i za kvalitetu pršuta i sada kad sam vidjela svojim očima kako to uistinu izgleda,mnoge stvari su jasnije.
Postoji cijela nauka o procesu prerade pršuta...od samog uzgoja svinja,prehrane pa do obrade mesa,salamurenja,što bi značilo da se butovi premazuju morskom soli...to sam naučila na licu mjesta,pa da se malko pohvalim...Također sam naučila da su za kvalitetan pršut nezaobilazni PAPAR,ČEŠNJAK,RUŽMARIN i LOVOR.I sada idu faze i procesi i sušenja i zrenja o kojima neću pisati jer nisam ni kompetentna,no doista sam ostala fascinirana svim naučenim činjenicama.
Posjetitelji su mogli,(a neki kao ja i jesu) probati taj blagodar za nepce...i mislim da je rijetko tko ostao hladnokrvan...
Naime pršut u Tinjanu je jednostavno postao brend i promotor tog kraja...od milja Istrijani zovu pršut VIJULIN jer kad se reže,a reže se isključivo nožem,ne strojem,reže se kao da se svira violina...i jede se prstima,što meni osobno baš daje posebnu čar svemu tome...
Doista je još zanimljivo da jedino istarski pršut ima svoj OIB!!!O da...ima nekakav G broj...i to je OIB pršuta...ma za poludjeti...
U svakom slučaju,ja sam se zabavila na ovoj manifestaciji i poželjela sam s vama podijeliti svoje novo iskustvo...a i doživljaj...a ako sam vas još nečemu i naučila,krasno...
Lijepo je da u našoj domovini postoje manifestacije koje obilježavaju pojedine regije,a eto Tinjan je počeo kao mjesto gdje su održavani Tjedni pršuta,a sada eto četvrtog INERNACIONALNOG gurmanskog spektakla.
Naravno kad je sve to još začinjeno odličnim društvom,finom kapljicom,slasticom pa na kraju i plesom,zagarantiran je provod!

3 kreativnih komentara, tko je slijedeći?:

Tatjana kaže...

E pa vidiš,i ja sam trebala biti u Tinjanu jer nas je pozvao prijatelj.Ali nesreća je bila takva da su se oba sajma održavala u isto vrijeme.A ja vooolim pršut.Sada samo mogu plakati nad ovime.

Ariana Moj Hobi kaže...

Ha,ha...eto...tko bi nam udovoljio...Moje nepce mene prevarilo...pa zaboravih na Pulu...šmrc...ali biti će još toga!!!
Eto...ti si meni dočarala Pulu,a nadam se da sam ja barem malo prenjela atmosferu iz Tinjana! Pusek!

Sandra Z kaže...

Baš sam uživala čitajući ovaj interesantan post. Hvala ti što si podijelila svoje doživljaje s nama. Mmmmmmm, mogu misliti kako je to sve izgledalo i mirisalo i topilo se u ustima .... Ovakve manifestacije su zaista pravi biseri koje treba i dalje njegovati jer su posebni :)) Lijep pozdrav, draga moja.

Objavi komentar