ČUVARKUĆA-najzahvalnija i omiljena!





Pozdrav drage moje!

Iako je vrijeme izuzetno promijenjivo,odlučila sam jedno poslijepodne posvetiti se svojim vrtnim biljčicama,uz adekvatnu obuću i odjeću (čizme i žuuuta kabanica),izgledala sam smiješno,ali ipak spremna na kišu.I divila se biljkama,a osobito jednoj koja je eto spontano došla prva na red da o njoj štogod kažem,možda i iz razloga jer je imam najviše.
Sigurna sam da svi znate za nju,ali u znak zadovoljstva i zahvalnosti jer neumorno uspjeva u mom vrtu napisat ću par riječi.
Dakle riječ je o čuvarkući (Sempervivum tectorum L.)koja je trajna biljka s mesnatim,sočnim listovima koji završavaju šiljastim vrhom,a na dnu stvaraju rozetu.One su sukulentne biljke koje u svojim zadebljalim listovima čuvaju rezerve vode,što im omogućava da preživljavaju u sušnim razdobljima.U ljeti iz rozete izraste visoka cvjetna stabljika,s mnogo malih pupova koje se otvore u nježno roze cvjetove.Biljka se razmnožava vegetativno,što bi značilo da pušta bočne izdanke iz kojih će na moje veliko zadovoljstvo narasti nove rozete i nove biljke.
U prijevodu latinskog naziva,UVIJEK ŽIVUĆA,osjeća se ta neuništivost i trajnost ove prekrasne biljke.U narodu su je prozivali raznim imenima:pazikuća,gromovka,zečji kupus,vazdaživ,uhovnik...
Zanimljivo je da je čuvarkuća porijeklom iz Meksika,a u našim se krajevima našla već od 9.st.Također je zanimljivo da i Kalo Veliki nije mogao odoljeti ljepoti ove biljke pa je naredio uzgoj čak 72 vrste.I tada,ali i danas smatralo se da čuvarkuća (kako samo ime i kaže) štiti kuću od svih zala,a rasla je čak i na krovovima pa se smatralo da štiti od gromova i oluje.
Međutim,meni osobno najzanimljivije jeste da je čuvarkuća ljekovita,iako i dan danas nije potpuno istražena ljekovitost,pouzdano se zna da svježe iscijeđen sok ili zdrobljeni listovi pomažu kao oblog kod uboda kukaca(osa, pčela, komaraca),opeklina, raspucane i oštećene kože,herpes zostera pa i hemeroida (čaj).Sok uklanja tegobe ako se stavlja na noge kada se jave grčevi ili na bolna mjesta nastala zbog gihta.Isto tako kod bolova u uhu ili kod oslabljenog sluha,izazvanog žutim sekretom,(začepljenost) kapa se svježi sok listova u uho jer ga otapa.
Iz brojnih ljekovitih časopisa sam izvukla i da se čaj od svježih listova primjenjuje kod spomenutih hemoroida,glista,prejake mjesečnice,kamenaca u mjehuru.Također osvježava organizam,ima diuretički učinak i djeluje protuupalno.
Pronašla sam članak i da bjeloruski stručnjaci preporučuju svježi sok s medom kod srčanih mana,a proizvode se i homeopatski preparati čuvarkuće koji se koriste kod gnojne upale zubnog mesa i upale grla.
U novije vrijeme istraživanja su usmjerena na polisaharide iz soka čuvarkuće, jer im se pripisuje djelovanje na imunološki sustav i pomoć kod kanceroznih bolesti.
Osim polisahardida,sadrži i biljnu sluz,ulja i smole,mravlju i jabučnu kiselinu koje su naravno ljekovite.

Ma nije li jednostavno savršena ova biljčica!

Uskoro još koja sličica mog vrtića i biljčica....iz nepoznatih razloga komp je otkazao poslušnost...
Pusek!

8 kreativnih komentara, tko je slijedeći?:

Biljana kaže...

I ja volim cuvarkucu, nemam vrt, ali zato je drzim u kalju, kad me zaboli uho, par kapi (istisnutih iz lista) u uho izlijece bol. Korisna biljka:)

Ivana kaže...

Obožavam čuvarkuću još iz doba kad me uz bakinu pomoć spasila odvratne uhobolje - kad sam se preselila u stan koji ima pripadajući vrt, bila je prva posađena biljka i opet se pokazala učinkovitom za liječenje sinove uhobolje. Što drugo reći nego živjela čuvarkuća!

Sandra Z kaže...

Pa zar nisu krasne te čuvarkuće !? I ja ih obožavam ... rastu u gotovo nemogućim uvjetima, a divnih su boja, veličina, ma za deset !

Anonimno kaže...

i ja ih obožavam,ma ja volim sve lisnato,zeleno, mirisno i lijepo:))))

Tanema kaže...

čuvarkuća je zakon! upoznala sam je još kao jako mala jer su i meni liječili bolna uha njenim sokom. i sad je imam ne samo iz tog razloga već i zato što je prekrasna, divan ukras na kamenu, cvjetnjaku, tegli, kamenjaru...a traži samo grumenčić zemlje i zadovoljna je!

Nasmijano nebo kaže...

ma zamisli koliko čarolije krije ova biljka koju sam ja do sada ćuškala iz lončića u lončić i nisam znala što ću s njom. znala sam da liječi uhobolju, ali kako??? sva sreća i da sam je nekidan rasporedila po kamenjaru pred kućom. kažete, komadić zemlje joj treba??? ok! to imam! a sad imam i nju u tom komadiću. jupi!

Villa-loredana kaže...

Drago mi je žute kuverte stižu, da si zadovoljna, da sam uspješno privela kraju ovo moje prvo iskustvo na tom polju, drugi put ću biti bolja, naime kad naučim kako se postavlja sa strane sličicu i kliknete i odmah vas uputi na post gdje upisujete podatke za nagradu.
Baš ti hvala na opisu čuvar kuće, saznala sam samo da pomaže za uši, i to od jedne gošće iz Češke, koja je to iscjedila i sredila djeci uši, naime klinci su neumorno ronili i lagano prehradili uši, mislim da je gošća taj sok čak i lagano zagrijala, smlačila, i kapala im. Otporna je i na snijeg, što sam joj zahvalna. Pozdrav. Loredana.

Sempervivum kaže...

Čuvarkuća porijeklom NIJE iz Meksika.
Više o njima pišem ovdje:
http://sempervivum.aforumfree.com/f55-forum-o-269uvarku263ama-croatian-and-serbian-language
Imam kolekciju od oko 2.000 razlićitih Sempervivuma.

Objavi komentar