PRIPREMITE SEBE I VRT ZA PROLJEĆE,radovi u veljači
Pozdrav drage moje...
Ovih dana sam manje bila na blogu,malo se renovirao i nadam se da vam se sviđa,no još imam jednu preokupaciju,naime treba se pripremiti i za sadnju cvijeća,proljeće kuca na vrata iako zima još prijeti,no treba se ipak pripremiti.I tako sam ja iz svojih tajnih pretinaca vadila sjemenje i slagala i sortirala što i kada se sadi.A priznat ću vam,na to me ponukala jedna drvena kutijica koju sam nedavno nabavila i malo sam je ušminkala i baš mi je bila ko' stvorena za sjeme.I još sam si malo pomogla i napisala mjesece u godini kako bi mi bilo preglednije kad budem sadila...jer uvijek se malko pogubim i na kraju čudim,nisam li posadila suncokrete,a ono sjemenke odjednom skoče iz nekog dijela garaže...uffff onda sam ljuta i obećam si da se to više neće dogoditi,ne...do druge godine.
No ovog puta sam odlučna i mislim da ću uz ovu čitaj odličnu organizaciju uspjeti u svom naumu i posaditi sve na vrijeme.I tako sam pripremila vaze i važičke i posadila i čekam da nešto nikne,a kad nikne čut ćete me zasigurno,jer slijedeći savjete iz stručnih knjiga i časopisa,neke se biljke vać sad sade u lončiće,pa sam se i ja intenzivnije nego prijašnjih godina bacila na posao.
Naravno da treba i zemlju pripremiti,razrahliti i pomiješati s kupovnim supstratom.Dobila sam savjet da zapravo prilikom sadnje nikada u potpunosti ne treba zamijeniti "staru" zemlju,nego izmješati "staru" i novu i ja to činim godinama i rezultati su vidljivi.
Lončiće sam također pripremila (još u jesen) kad sam ih oprala u mlakoj vodi (može se dodati i malo octa) i ostavila da se dobro osuše,osobito glinene vaze i od tada strpljivo čekaju da ih upotrijebim...
Hm,a sada da vam pomognem,ukoliko niste znale šta se sadi i radi u veljači...
Svakako je za kvalitetno klijanje važno biljkama pružiti dovoljno topline i vlažnosti.Ukoliko imate staklenik,to je savršena stvar,ukoliko se snalazite kao i ja sa staklenikom tipa dnevni boravak,možete se malo poigrati,no postoje i mini staklenici (veličine kutija za cipele) u vrtnim centrima pa si možete nabaviti i ozbiljnije se zabaviti time.
Srećom,postoje i neke kulture koje podnose tzv. "hladno klijalište",dakle prostor gdje je temperatura optimalna i nije ispod nula stupnjeva,čitaj podrum ili garaža s napomenom da je naravno prostor dobro osvijetljen.
A sada,napokon evo i kratkog spiska i podsjetnika...
Dakle u lončiće se sade turski karanfili,suho slamnato cvijeće,kadulja,peršin,može se zasijati i bosiljak,no treba ga staviti u topliju prostoriju.U ovoj grupi još su zijevalice,petunije,lobelije,mirisna kunica (mislim da je poznatija pod latinskim imenom Ageratum),sade se gomoljaste begonije,gomolji božura,srdašca i kale te se sade jagode mjesečarke.
U "hladno klijalište",mogu se već krajem zime,dakle sada saditi i rane sorte zelene salate te rotkva i rotkvica.Naravno da je preporučljivo baš zbog čudljivosti zime ipak držati vaze u zatvorenom prostoru,gdje je temperatura relativno ugodna ili staviti malo slame na zemlju u slučaju zahlađenja da se sjeme ne bi smrzlo.Ukoliko imate mogućnost u grijani staklenik,ja to radim u spomenutom dnevnom boravku,stavim na prozor na sunce,posadite korabicu,također se sije i patliđan iako iskreno,on je zahtjevniji pa se može malo i pričekati jer treba dosta topline.Sadi se i rajčica,najbolje bi bilo zasijati po dva sjemena u kontejnere od treseta koji se u vrtnim centrima mogu kupiti pa kasnije kod presađivanja u vrt,cijeli kontejner sadimo u zemlju,dakle nema vađenja krhkih sadnica rajčica kada se desi da ih više od 50 % propadne.
Ima još cijeli niz stvari koji se u vrtu počinju već u veljači raditi ,ali bit ću vam iskrena,ja to odgodim za početak ožujka iz razloga što u mojim krajevima bura zna pokazati zube baš kad pomislim da je gotova zima pa se ne usudim vani započinjati radove dok se ne uvjerim da je proljeće uistinu blizu.
Obrezuju se grmovi koji cvjetaju ljeti,(meni to jako teško pada,to radi moja druga polovica) kao što su jorgovan,hortenzija,ruže,orezuju se mlade šibe crnog ribiza,hm,kad prođe mraz orezuje se i vinova loza,no taj dio ostavljam nekom drugom da objasni,budući da se ne razumijem,iako se time bavi moja druga polovica.
Jedan dio ovih radova uspješno sam napravila,posijala sam sjeme cvijeća i rajčica,malo sam pokratila pelargonije od prošle sezone i držim palčeve da uspijem nešto sačuvati i za ovu sezonu jer sam baš imala divne sadnice.
Uh,jesam se raspisala,ha?
Pusek...i do skorog vrtlarskog druženja...pripremit ću radove u ožujku!

Fantastic hobby: Vrijeme je za GIVEAWAY!

Fantastic hobby: Vrijeme je za GIVEAWAY!


Curke pogledajte,sudjelujte....odličan giveaway!!!!Jedva čekam izvlačenje,baš je ovo uzbudljivo!